Статті

Управління часом

 

«Часу немає, є тільки мить. І тому в одну цю мить треба вкладати всі свої сили». Л.М. Толстой


Час — одне з основних понять фізики і філософії, одна з координат простору-часу, вздовж якого протянуті світові лінії фізичних (матеріальних) тіл. Ось таке складне поняття часу, яке викликає роздуми, непорозуміння та суперечки.

Ми всі дуже часто чуємо такі слова "Час немов вода", "Куди біжить час", "Немає часу", "Цілий рік, як один день", "Час пролетів непомітно" - це слова, які вказують на те, що ми не в силі зупинити час, а також не в силі повернути його на зад. Саме тому людство все частіше й частіше, все більше і більше задумується над тим, як зробити процес використання свого часу раціональним та як і в якому порядку робити справи, щоб вони займали оптимальну кількість часу.

Ми теж вирішили дослідити це питання й ось які поради для вас підшукали:

1. Визначіть свою мету

Щоб не марнувати дарма час, зрозумійте, перш за все, що ви плануєте отримати на фініші та якого результату досягти.

2. Зосередьтеся на головному

Складіть список усіх справ, які потрібно зробити, виділіть найголовніші а найтерміновіші й направте усі свої сили на їх виконання.

3. Придумайте собі стимули

Для того, щоб підняти свою продуктивність та перетворити справи у ті, які дійсно хочеться зробити, просто придумайте собі якийсь стимул й одразу побачите результат.

4. Встановіть дедлайни

Допоможіть собі виконати певні завдання швидше, просто встановивши чіткі дедлайни.

5. Будьте рішучими

Не відкладайте справу від дня на день. Вирішуйте одну справу за одною, не гайте часу на роздуми, рухайтеся далі!

6. Навчіться говорити "НІ"

Якщо ви не навчитеся цьому, то виявитеся залученими до таких справ, якими ніколи не зайнялися б за власним бажанням. Уникайте безцільних зобов'язань, якщо маєте можливість використати свій час на щось корисніше.

7. Вчіться слухати

Ви уникнете серйозних помилок, повторень і переробок, якщо з першого разу будете прагнути отримати вичерпні вказівки та відомості і звертатимете увагу на деталі.

8. Використовуйте час повністю

Збільшіть свою продуктивність, використовуючи вільний час під час поїздок, очікування, сніданку. Займіться плануванням свого дня, обмірковуванням майбутніх завдань тощо. Слідкуйте за тим, на що витрачаєте вільний час.

9. Змінюйте види занять

Змінюючи заняття, ви зможете подолати відчуття втоми і зробити більше. Так, якщо кілька годин ви працювали сидячи і почали втомлюватися, візьміться до справи, яку треба виконувати стоячи або рухаючись.

10. Виховуйте пошану до свого часу

Візьміть за звичку подумки давати вашому часу якусь оцінку — і ви станете по-новому ставитися до нього. Такий підхід допоможе також судити про те, чи варто вам займатися тими невеличкими справами, які пробиваються у ваш робочий час. Потрібно з повагою ставитися до часу.

Сподіваємося, що ці поради стануть для вас корисними і допоможуть ефективніше використовувати час та встигати більше.

 

Помітили помилку в тексті? Виділіть це слово мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Ви тут: